Idag är det väldigt enkelt att vara hundägare, eftersom allt fler butiker och restauranger anpassar sig och tillåter att även hundar är välkomna. Det är dock ändå inte i alla situationer som man har möjlighet att ta med sig hunden. Det kan handla om att du ska iväg på en längre resa, att du ska hälsa på släktingar eller ska på bröllop. I dessa situationer kan du behöva hitta en hundvakt.

Att lämna bort sin hund kan kännas skrämmande för vissa. Hur vet man att hunden kommer att få det bra, att hundvakten är att lita på och att hunden inte kommer vara ledsen? Till att börja med är det viktigt att komma ihåg att även om en hund som lämnas bort kan gny, så är det troligtvis du som hundägare som kommer att sakna mest. Hundar anpassar sig snabbt och mår bra av att träffa andra människor. Med det sagt innebär det inte att du ska lämna bort din hund till vem som helst. Du behöver se till att hundvakten är trygg och vet vad som gäller.

Lämna bort hunden – 4 bra tips!

1. Välj någon du kan lita på

Är hundvakten hundvan sedan innan är det till din fördel, men det är betydligt mer viktigt att du kan lita på personen som du lämnar din hund till, än huruvida personen har lång erfarenhet av hundar eller inte. Du måste vara säker på att de instruktioner du lämnar kommer att hållas, t.ex. vad gäller kost, promenader och liknande.

2. Förbered hunden och hundvakten

Se till att din hund och hundvakten får träffa varandra själva en stund innan det är dags att lämna över. Ta en dag då hunden och hundvakten spenderar några timmar ihop, för att se att båda trivs med varandra. Har din hundvakt och hunden träffat varandra sedan innan och vet att de går bra ihop är detta steg inte nödvändigt.

3. Informera

Se till att din hundvakt har all viktig information om hunden. Vad tycker din hund inte om? Vad kan göra den rädd eller arg och vad gör den trygg? Se till att hundvakten får lära känna din hund ordentligt, så att hundvakten vet hur den ska kunna stötta din hund i olika situationer. Här är det även viktigt att du lämnar information och kontaktuppgifter till veterinär om något skulle inträffa och att du ger ut hundens försäkringsnummer. Hos https://www.lassie.co/ hittar du bra och kompletta hundförsäkringar som gör att du kan känna dig tryggare.

4. Packa rätt

Din hund behöver ha med sig saker till hundvakten för att må bra. Se till att du tar med hundens mat och att du förbereder med färdiga portionspåsar för att underlätta för hundvakten. På så sätt kan du vara säker på att doseringen alltid blir rätt. Hunden behöver även ha med sig koppel, matskålar, en skön filt eller bädd, samt favoritleksakerna. Släng gärna med några smaskiga godisbitar och glöm inte bajspåsarna!