Det finns en hel del saker man måste tänka igenom innan man skaffar den där efterlängtade hunden. För det första måste verkligen alla i familjen vara överens om hundköpet och alla måste känna till vilket ansvar det innebär att ha en hund. Den måste rastas, tränas, borstas och skötas på alla sätt för att må bra. Men vad mer bör man tänka på innan man skaffar hund?

Välja rätt hundras

Det allra första man bör fundera över är vilken ras man vill att hunden ska ha. Hos Svenska Kennelklubben kan man läsa mer om de flesta hundraser. Man får bland annat veta mer om deras temperament, storlek, päls och användningsområde.

Hitta en bra uppfödare

När man vet vilken eller vilka hundraser man är intresserad av kan det vara dags att leta efter en bra uppfödare. Som hundköpare är det ofta bra att besöka hundutställningar även om man inte har en egen hund ännu. Där kan man se hundarna, träffa kunnigt hundfolk och prata med uppfödare direkt. En stor fördel med att köpa sin hund av en riktig hunduppfödare är att de i regel är mer seriösa kring vem de säljer sina hundar till och de är också mer måna om att hundarna verkligen ska vara friska.

Finns det tid för en hund?

Innan man skaffar hund måste man också se till att man verkligen har tid för den. Man måste vara beredd att avsätta minst ett par timmar till hunden varje dag med rastning, pälsvård, träning, utfodring med mera. Det räcker inte med att släppa ut hunden lös i trädgården under tio minuter en gång om dagen. Hunden trivs inte heller med att sitta ensam hemma under hela dagarna, och måste man resa bort är det viktigt att man ser till att det finns en hundvakt som kan ta hand om hunden.

Vad ska hunden användas till?

Man bör också fundera över vad hunden egentligen ska användas till. Vill man ha en hund som vaktar, en jakthund, en sällskapshund eller ska hunden tävlas i utställningar? Många hundar kan användas till flera saker, och det är inte ovanligt att jakthunden också är en bra familjehund till exempel. Om man vill ha en hund som kan springa löst var som helst kan en hund med stor jaktlust dock vara ett olämpligt val.

Finns det allergi i familjen?

Innan man skaffar en hund kan det också vara klokt att titta på om det finns någon allergi i familjen. Om så är fallet kan det också vara större risk att utveckla allergi mot hund. Är någon redan konstaterat allergisk mot just hund kan det också vara klokt att överväga hundköpet en extra gång. Ibland kan man ha hund trots allergi, andra gånger inte.