Många hundägare gillar även friluftsliv i olika former. Det är verkligen härligt att ge sig ut på vandringar i kända eller okända marker tillsammans med sin fyrbente vän. Och den där fyrbente vännen tycker oftast precis likadant och hänger gärna med oavsett plats eller tid på dygnet. Den grekiska mytologin lyfter också upp det här med hundar, ända upp till himlen faktiskt då det finns en stjärnbild som på svenska heter Lilla hunden och är synlig på norra halvklotets stjärnhimmel.

 

Nattlig exkursion med hund

 

Du som gillar både stjärnor och hundar kan få helt magiska upplevelser nattetid om du planerar lite i förväg. Stjärnhimlen syns som bäst långt bort från civilisationens alla ljuskällor som stör mörkerseendet. Vår svenska sommar och dess ljusa natthimmel är inte heller så lyckad, så ofta är det under den kalla årstiden den här typen av utflykter ger bäst utdelning. Är det något särskilt intressant, en komet eller någon annan himlakropp eller stjärnbild som lockar kan det vara så att den syns bäst vid en viss tidpunkt också. Ja, och sedan är det ju vädret också förstås, det måste vara klart, men just den delen av det hela är svårare att påverka. Det du däremot kan påverka väldigt tydligt är din egen utrustning och en riktigt bra stjärnkikare är förstås viktig i det här fallet. Om det ska bäras långa vägar får det inte heller vara för tungt att bära.

Håll din hund varm

Även om det kan bli en lång vandring till den utsedda platsen och både du och din hund är varma när ni kommer fram så kan det bli en lång och kall väntan på rätt ögonblick. Då måste du hålla din hund varm på lämpligt sätt. Vad som behövs varierar förstås från ras till ras så kolla med din rasklubb eller andra hundägare för tips och råd på detta område. Ett täcke, ett tjockt underlag och kanske att ni båda behöver ett tält och en värmekälla om det är riktigt kallt. Och din egen klädsel är förstås också viktig.

Det är helt klart en del att tänka på och planera i förväg, men när du och din hund sitter där ute på fjället eller myren den där stjärnklara natten och upplever naturen i dess vackraste och mest naturliga skepnad är det värt allt besvär och mer därtill.