Det finns både renrasiga hundar och blandrashundar. En renrasig hund är en hund vars föräldrar och släkt kommer från en och samma ras. Hundarna avlas i regel fram för att passa rasens standard och ideal så bra som möjligt. En blandrashund kan ha en mamma av en ras, och en pappa från en annan ras. Det kan till exempel vara en korsning mellan schäfer och labrador, pudel och tax eller något helt annat.

Fördelar och nackdelar med att köpa en blandrashund

En blandrashund är i regel en alldeles utmärkt sällskapshund. Många blandraser är också trevliga att jaga med, och att till exempel tävla i agility med. Många gånger är blandrashundar lite billigare än renrasiga hundar. En nackdel är dock att man ofta inte har lika bra koll på ärftliga sjukdomar, stamtavla kan saknas och en blandrashund kan inte heller vinna priser som bäst i ras på hundutställning. Självklart kan också en blandrashund ställas ut men det finns ingen direkt rasstandard att jämföra hunden med.

Att köpa en renrasig hund

Om man vill ställa ut hunden och hålla på med hunduppfödning kan det kännas självklart att köpa en renrasig hund. En renrasig hund bör avlas fram så att sjukdomar avlas bort, och så att hundens utseende följer den standard som finns. De renrasiga hundarna kan kosta lite mer pengar att köpa, men då får man med stamtavla och i regel är hundarna också registrerade, friröntgade och vaccinerade. Det är särskilt bra om man väljer att köpa en hund vars ras tenderar att få problem med till exempel höftleder eller liknande.

Är renrasiga hundar bättre än blandraser?

Nej, man kan inte säga att en rasren hund är bättre än en blandras. Det handlar helt enkelt om vad man som hundägare söker när man ska köpa sin hund. När det gäller sjukdomar och liknande kan alla hundar bli sjuka, men självklart finns det saker som gör att man som valpköpare kan gardera sig lite extra. Att köpa en hund som gåtts igenom av veterinär, som blivit vaccinerad och avmaskad och som kommer från ordnade förhållanden är i regel bättre än att bara hämta en valp på en parkeringsplats utan att få någon som helst information om vad hunden varit med om. I övrigt spelar det inte så stor roll om hunden är renrasig eller inte.