När man ska köpa en hund kan man ganska snabbt slås av att de kostar en hel del pengar. En renrasig hund kan kosta tiotals tusen kronor, men även en blandrashund kan kosta några tusenlappar i inköp. Det är dock inte bara själva inköpspriset man måste tänka på utan det handlar också om att se till de löpande kostnader hundägandet för med sig.

Vad kostar foder och tillbehör?

Hundfoder och tillbehör till hundar finns i flera olika varianter och prisklasser. Just när det gäller foder är det viktigt att man väljer ett foder som hunden mår bra av. När det gäller andra tillbehör behöver man inte köpa allt på en gång, och en hel del går att köpa begagnat. Man bör dock räkna med att lägga ner ett par hundra kronor i månaden på foder, hundgodis och tuggben.

Försäkring och veterinär

Alla hundar bör försäkras. Försäkringen täcker en del av veterinärkostnaderna om hunden blir sjuk eller skadas. Försäkringen kostar omkring någon hundralapp i månaden. Som hundägare bör man också sätta av en del pengar till veterinärutgifter varje månad. Det är alltid bra att ha en buffert, även om man har en försäkring. Vissa kostnader och behandlingar går till exempel inte på försäkringen. Så är fallet med vaccinationer, ID-märkning, avmaskning, kloklippning och liknande.

Andra kostnader förknippade med hundägande

Som hundägare kan man också vilka tävla eller träna med sin hund. Då tillkommer kostnader för det. Man kan också vara medlem i till exempel Brukshundklubben eller olika rasklubbar och även då tillkommer medlemsavgifter. Andra kostnader som kan uppkomma är extra städning av bil samt utgifter för pälsvård och trimning om det behövs.