När man skaffar hund är det av yttersta vikt att man försäkrar den. Ibland är hunden redan försäkrad vid köpet och då kan det vara klokt att ta över den gamla försäkringen. Tecknar du en livförsäkring för hunden ska den alltid vara försäkrad för det belopp du köper den för. Men hur hittar man egentligen rätt hundförsäkring?

 

Att jämföra försäkringar

 

På sajten Kattförsakring.se går det alldeles utmärkt att jämföra olika kattförsäkringar, och det finns faktiskt liknande sajter för hundförsäkringar. Där fyller man i uppgifter om sin hund och om sig själv. Sajten kommer då ta fram de bästa alternativen. Ofta radas de upp efter vad de kostar men du kan självklart se och jämföra alla försäkringar på egen hand. Du kan också välja till exempelvis medicinförsäkringar och annat om du så vill.

 

Försäkringens pris

När det kommer till försäkringspremier kan de variera rejält i storlek. Många bolag kan ge exakt samma täckning men deras försäkringar kostar olika mycket. Det lönar sig verkligen att jämföra försäkringarna innan man bestämmer sig men glöm inte att läsa det finstilta. Det är inte alltid den billigaste försäkringen är så bra när man läser på lite mer.

Vilka skador och sjukdomar täcks?

När du jämför hundförsäkringar bör du också titta på vilka skador och sjukdomar som täcks. Om din hund har någon genetisk sjukdom är det inte säkert att du kan få ersättning. Har du en jakthund är det inte alla försäkringsbolag som täcker skador som orsakas av till exempel vildsvin. Håll också koll på om försäkringen ersätter kostnader som uppstår på grund av sjukdomar i munnen. Många försäkringsbolag har förbehåll när det gäller tandsjukdomar. Det finns också flera bolag som minskar ersättningen, eller helt slutar ge ersättning när hunden nått en viss ålder. Det kan också vara värt att notera om man har en lite äldre hund.

Varför är hundförsäkringar dyrare än kattförsäkringar?

Hundförsäkringar kostar ofta lite mer än vad en kattförsäkring gör även om skyddet är likvärdigt. Det har dock sin förklaring. Hundar är ofta utsatta för mer skador än katter, och dessutom är fler hundar försäkrade. Många gånger är hundar också dyrare att behandla hos veterinären då de väger mer. Omfattning på sjukdom och skador kan också vara lite värre hos hundar, vilket gör att försäkringen behöver kunna ge lite högre ersättning.

Vikten av att ha hunden försäkrad

Det är extremt viktigt att ha sin hund försäkrad. Har man en försäkring kan man få ersättning om hunden blir sjuk, skadad eller om den avlider. Om man tänkt använda hunden till något speciellt och angivit det vid köpet, men det sedan visar sig att hunden inte kan användas till just det kan försäkringsbolaget också ge en viss ersättning. Har man en livförsäkring på sin hund kan man få ersättning med ett visst avtalat belopp om hunden avlider eller om man måste avliva den.

När hunden blir sjuk eller skadad kan veterinärkostnaderna snabbt gå upp till 50 000 kronor eller mer. Har man då inte en försäkring, och det inte finns möjlighet att betala kan man bli tvingad att avliva sin älskade hund. Att ha en försäkring är alltså enormt viktigt.