Att bege sig ut på en fjällvandring är en upplevelse som många älskar. Upplevelsen kan bli ännu mer speciell om du tar med dig hunden. Det finns flera vandringsled i fjällen där du kan välja ifall ni ska bo i en stuga, fjällstation eller tälta. Väljer du att bo på en av de tillgängliga fjällstationerna är det viktigt att du bokar den i förväg och ser till att du får ett rum som tillåter att din hund följer med.

 

Packning

 

När du ska vandra tillsammans med din hund finns det en hel del du måste ta med dig. Först måste du se till att packa allt du själv behöver. Du måste även planera vilka kläder du ska använda. Vädret uppe på fjällen kan nämligen variera en hel del. Ett tips är att du börjar planera kläderna du ska ha i god tid. Du kanske behöver köpa ett visst plagg som du saknar. Hos ITAB kan du hitta allt du behöver. ITAB säljer även utrustning till din hund samt fritidsutrustning som kan komma bra till hands.

Packning till hunden

När du skaffat en hund känner du antagligen till att du behöver en del tillbehör. Du bör tänka på ett liknande sätt när du tar med den på vandring. Vad behöver hunden för att klara sig?

När du packar inför fjällvandringen är mat och vatten en självklarhet, både till dig och din hund. Beroende på hur terrängen på vandringsleden ser ut kan det vara bra att du har med dig hundskor som skyddar hundens tassar. Tänk även på att ta med dig första hjälpen där du har plåster och sådant till både dig och hunden. Det spelar ingen roll om du försäkrat hunden, skulle en olycka ske när ni är på fjället kan det ta rätt lång tid innan du får hjälpen du behöver.

Om vädret är kallt kan det vara smart ifall du tagit med dig en hundjacka eller värmetäcke. Vissa hundraser klarar nämligen inte kylan lika bra som andra.

Att tänka på

Vad är det allra viktigaste att tänka på? Det är att förbereda dig på rätt sätt. Läs igenom artiklar och guider om fjällvandring med hund. Det är bra ifall du har bra koll på vår allemansrätt innan du beger dig ut i naturen. Du bör även anpassa längden på etapperna efter hundens ras, hälsa och kondition. Skulle du ha en hund som inte klarar längre vandringar kan du fokusera på en dagsvandring, där ni stannar ett flertal gånger längs vägen.