Två av de kanske allra vanligaste hundsporterna både i Sverige och i övriga världen är agility och hundutställning. De här sporterna skiljer sig en hel del åt. Agility är en fartfylld hundsport där det inte spelar någon roll vilken ras hunden är av, eller hur den ser ut. Hundutställningar är lugnare, och där tittar man på hundens beteende och på hur väl den uppfyller sin rasstandard.

Vad går agility ut på?

Agility går ut på att hunden med hjälp av dess förare ska ta sig igenom en hinderbana. På banan finns balanshinder, hopphinder, slalom och mycket annat. Det gäller att komma igenom allt så fort som möjligt och med så få fel som möjligt. Hunden får inte lämna banan, den får inte göra ifrån sig inne på banan och man får som förare inte ta tag i hunden. Tävlingens svårighet avgörs av hur stor hunden är samt av hur erfaren den är. I tävling och på träning är hundar av alla raser välkomna.

Hundutställningar

På en hundutställning gäller det att visa upp hunden från sin allra bästa sida. Här kommer kunniga domare att granska hundens allra minsta detaljer. De tittar på pälsens kvalitet och färg, tänderna, storleken, hundens proportioner och även på beteendet. Det är viktigt att en utställningshund är van vid att andra personer hanterar den och hunden måste också acceptera att bli tittad i till exempel munnen. Om hunden visar någon form av aggressivitet antingen mot domare eller mot andra hundar kommer man att diskvalificeras.