Många drömmer om att skaffa hund men det som är bra att tänka på är kostnader som tillkommer. Först behöver du införskaffa utrustning till hunden såsom koppel, halsband, hundsäng, matskål, bajspåsar med mera. Lägg också till kostnaden för själva hunden, vilken brukar ligga på några tusenlappar beroende på ras. Populära raser som labrador och golden retriever kan ligga på cirka 12 000 kr men det är inte ovanligt att siffran närmar sig 20 000 kr.

 

Det är mycket att tänka på när du skaffar en hund. Hunden skall inte bara ha mat utan den behöver även vård i form av kloklippning och pälsvård. Det är även bra att kontrollera tänderna med jämna mellanrum. Utöver det så behöver hunden även en försäkring och här kan kostnaderna variera beroende på ålder och ras. Du bör även ha en budget för veterinärkostnader då det plötsligt kan uppstå oförväntade utgifter.

Månadskostnader för hund

Har du andra lån så kan det bli svårt med fler utgifter. Du kan därför samla dina lån smidigt och sänka räntan, vilket gynnar dig. När du har hund så måste du tänka ekonomiskt då det är fler utgifter och ansvar över en individ. Månadskostnader som du måste räkna med är mat, kloklippning (om du inte gör det själv) och försäkring. Skaffar du en valp så tillkommer det även kostnader för valpkurser. Det är med andra ord bra att försöka samla dina lån smidigt innan du skaffar hunden. När du väl skaffat hund behöver du registrera dig som ägare av hunden till Jordbruksverket. Detta gör du för en liten slant som man betalar en gång.

Ekonomiska tips

Innan du skaffar hund är det bra att se över sin ekonomi. Ett tips är som sagt att samla dina lån smidigt för att få ner räntan. På så sätt får du även bättre överblick och slipper glömma av enstaka lån. Det kan även vara bra att se över sina utgifter och se om det är något du kan dra ner på. En buffert är även bra att ha för hunden då du kan behöva ta den till veterinär för tandvård eller hälsokontroll. Kostnaderna med hund är många och det är bra att skriva ner alla kostnader för att få en bra överblick. När man har många utgifter så kan även det leda till att man får bättre koll. Idag finns det mängder med knep för att bli mer ekonomisk.