Jaga med hundJaga med hund
HundsporterHundsporter
Vad måste man tänka på när man ska skaffa hund?
Det finns en hel del saker man måste tänka igenom innan man skaffar den där efterlängtade hunden. För det första måste verkligen alla i familjen vara överens om hundköpet och alla måste känna till vilket ansvar det innebär att ha en hund. Den måste rastas, tränas, borstas och skötas på alla sätt för att må bra. Men vad mer bör man tänka på innan man skaffar hund?
Välja rätt hundras
Det allra första man bör fundera över är vilken ras man vill att hunden ska ha. Hos Svenska Kennelklubben kan man läsa mer om de flesta hundraser. Man får bland annat veta mer om deras temperament, storlek, päls och användningsområde.
Hitta en bra uppfödare
När man vet vilken eller vilka hundraser man är intresserad av kan det vara dags att leta efter en bra uppfödare. Som hundköpare är det ofta bra att besöka hundutställningar även om man inte har en egen hund ännu. Där kan man se hundarna, träffa kunnigt hundfolk och prata med uppfödare direkt. En stor fördel med att köpa sin hund av en riktig hunduppfödare är att de i regel är mer seriösa kring vem de säljer sina hundar till och de är också mer måna om att hundarna verkligen ska vara friska.
Finns det tid för en hund?
Innan man skaffar hund måste man också se till att man verkligen har tid för den. Man måste vara beredd att avsätta minst ett par timmar till hunden varje dag med rastning, pälsvård, träning, utfodring med mera. Det räcker inte med att släppa ut hunden lös i trädgården under tio minuter en gång om dagen. Hunden trivs inte heller med att sitta ensam hemma under hela dagarna, och måste man resa bort är det viktigt att man ser till att det finns en hundvakt som kan ta hand om hunden.
Vad ska hunden användas till?
Man bör också fundera över vad hunden egentligen ska användas till. Vill man ha en hund som vaktar, en jakthund, en sällskapshund eller ska hunden tävlas i utställningar? Många hundar kan användas till flera saker, och det är inte ovanligt att jakthunden också är en bra familjehund till exempel. Om man vill ha en hund som kan springa löst var som helst kan en hund med stor jaktlust dock vara ett olämpligt val.
Finns det allergi i familjen?
Innan man skaffar en hund kan det också vara klokt att titta på om det finns någon allergi i familjen. Om så är fallet kan det också vara större risk att utveckla allergi mot hund. Är någon redan konstaterat allergisk mot just hund kan det också vara klokt att överväga hundköpet en extra gång. Ibland kan man ha hund trots allergi, andra gånger inte.
Köpa renrasig hund eller blandrashund?
Det finns både renrasiga hundar och blandrashundar. En renrasig hund är en hund vars föräldrar och släkt kommer från en och samma ras. Hundarna avlas i regel fram för att passa rasens standard och ideal så bra som möjligt. En blandrashund kan ha en mamma av en ras, och en pappa från en annan ras. Det kan till exempel vara en korsning mellan schäfer och labrador, pudel och tax eller något helt annat.
Fördelar och nackdelar med att köpa en blandrashund
En blandrashund är i regel en alldeles utmärkt sällskapshund. Många blandraser är också trevliga att jaga med, och att till exempel tävla i agility med. Många gånger är blandrashundar lite billigare än renrasiga hundar. En nackdel är dock att man ofta inte har lika bra koll på ärftliga sjukdomar, stamtavla kan saknas och en blandrashund kan inte heller vinna priser som bäst i ras på hundutställning. Självklart kan också en blandrashund ställas ut men det finns ingen direkt rasstandard att jämföra hunden med.
Att köpa en renrasig hund
Om man vill ställa ut hunden och hålla på med hunduppfödning kan det kännas självklart att köpa en renrasig hund. En renrasig hund bör avlas fram så att sjukdomar avlas bort, och så att hundens utseende följer den standard som finns. De renrasiga hundarna kan kosta lite mer pengar att köpa, men då får man med stamtavla och i regel är hundarna också registrerade, friröntgade och vaccinerade. Det är särskilt bra om man väljer att köpa en hund vars ras tenderar att få problem med till exempel höftleder eller liknande.
Är renrasiga hundar bättre än blandraser?
Nej, man kan inte säga att en rasren hund är bättre än en blandras. Det handlar helt enkelt om vad man som hundägare söker när man ska köpa sin hund. När det gäller sjukdomar och liknande kan alla hundar bli sjuka, men självklart finns det saker som gör att man som valpköpare kan gardera sig lite extra. Att köpa en hund som gåtts igenom av veterinär, som blivit vaccinerad och avmaskad och som kommer från ordnade förhållanden är i regel bättre än att bara hämta en valp på en parkeringsplats utan att få någon som helst information om vad hunden varit med om. I övrigt spelar det inte så stor roll om hunden är renrasig eller inte.
Vad kostar det att köpa och äga hund?
När man ska köpa en hund kan man ganska snabbt slås av att de kostar en hel del pengar. En renrasig hund kan kosta tiotals tusen kronor, men även en blandrashund kan kosta några tusenlappar i inköp. Det är dock inte bara själva inköpspriset man måste tänka på utan det handlar också om att se till de löpande kostnader hundägandet för med sig.
Vad kostar foder och tillbehör?
Hundfoder och tillbehör till hundar finns i flera olika varianter och prisklasser. Just när det gäller foder är det viktigt att man väljer ett foder som hunden mår bra av. När det gäller andra tillbehör behöver man inte köpa allt på en gång, och en hel del går att köpa begagnat. Man bör dock räkna med att lägga ner ett par hundra kronor i månaden på foder, hundgodis och tuggben.
Försäkring och veterinär
Alla hundar bör försäkras. Försäkringen täcker en del av veterinärkostnaderna om hunden blir sjuk eller skadas. Försäkringen kostar omkring någon hundralapp i månaden. Som hundägare bör man också sätta av en del pengar till veterinärutgifter varje månad. Det är alltid bra att ha en buffert, även om man har en försäkring. Vissa kostnader och behandlingar går till exempel inte på försäkringen. Så är fallet med vaccinationer, ID-märkning, avmaskning, kloklippning och liknande.
Andra kostnader förknippade med hundägande
Som hundägare kan man också vilka tävla eller träna med sin hund. Då tillkommer kostnader för det. Man kan också vara medlem i till exempel Brukshundklubben eller olika rasklubbar och även då tillkommer medlemsavgifter. Andra kostnader som kan uppkomma är extra städning av bil samt utgifter för pälsvård och trimning om det behövs.
Kan alla hundar jaga?
Det är väldigt populärt att jaga med sin hund. Hunden är duktig på att hitta spår, på att få fram vilt och på att ställa det så att jägaren kan skjuta. Jakthunden kan också apportera fåglar i vatten och fälla mindre djur vid till exempel ett eftersök. Men kan alla hundar egentligen jaga?
Kan alla hundraser jaga?
Jakt är i de flesta fall ett medfött beteende hos hunden men precis som när det gäller oss människor är inte alla hundar intresserade av jakt. För att hunden ska vara duktig är just intresset viktigt, men i regel kan alla hundraser jaga även om vissa raser är mindre lämpade för jakt. Hos Jägareförbundet kan man läsa mer om jakthundar och deras raser.
Lära hunden att jaga
Om man vill jaga med sin hund är det viktigt att man tränar den i tid. Man kan med fördel ta med hunden ut i skogen redan när den är valp. Man får dock inte träna så hårt att hunden tappar sin jaktlust. Har man en äldre och mer erfaren jakthund är det inte fel att låta den och valpen springa tillsammans. En ung hund kan lära sig mycket från en äldre sådan.
Risker för jakthunden
Man kan inte bortse från att en jakthund utsätts för en hel del risker i skogen. Riskerna att hunden kommer till skada är i regel ganska mycket större för jakthunden än för en hund som bara går på kopplade promenader. Men vilka risker finns och hur kan man skydda sin jakthund?
Hunden springer bort
När hunden jagar kan det hända att den inte kommer tillbaka. Den kan villa bort sig eller så slutar den helt enkelt inte jaga. Det allra bästa är att ha en pejl med GPS på hunden. På så sätt kan man enkelt se var den tagit vägen.
Djur kan skada hunden
Det har blivit allt vanligare att vilda djur skadar jakthundar. Det kan vara vargar, lodjur, älgar eller vildsvin. Det finns speciella skyddande västar som ger hunden visst skydd. I övrigt är det viktigt att se till att hunden har en bra fysik och att den lär sig att läsa av de vilda djuren på ett bra sätt. Något helt skydd från djurattacker finns dock inte.
Faror i terrängen
En jakthund rör sig snabbt genom skogen. Det kan hända att den trampar snett, att den hoppar från en lite hög höjd eller att den fastnar i något. I regel blir skadorna inte så allvarliga, men det är en risk.
Agility och hundutställning
Två av de kanske allra vanligaste hundsporterna både i Sverige och i övriga världen är agility och hundutställning. De här sporterna skiljer sig en hel del åt. Agility är en fartfylld hundsport där det inte spelar någon roll vilken ras hunden är av, eller hur den ser ut. Hundutställningar är lugnare, och där tittar man på hundens beteende och på hur väl den uppfyller sin rasstandard.
Vad går agility ut på?
Agility går ut på att hunden med hjälp av dess förare ska ta sig igenom en hinderbana. På banan finns balanshinder, hopphinder, slalom och mycket annat. Det gäller att komma igenom allt så fort som möjligt och med så få fel som möjligt. Hunden får inte lämna banan, den får inte göra ifrån sig inne på banan och man får som förare inte ta tag i hunden. Tävlingens svårighet avgörs av hur stor hunden är samt av hur erfaren den är. I tävling och på träning är hundar av alla raser välkomna.
Hundutställningar
På en hundutställning gäller det att visa upp hunden från sin allra bästa sida. Här kommer kunniga domare att granska hundens allra minsta detaljer. De tittar på pälsens kvalitet och färg, tänderna, storleken, hundens proportioner och även på beteendet. Det är viktigt att en utställningshund är van vid att andra personer hanterar den och hunden måste också acceptera att bli tittad i till exempel munnen. Om hunden visar någon form av aggressivitet antingen mot domare eller mot andra hundar kommer man att diskvalificeras.
Lydnad
Lydnad är en annan form av hundtävling. Här tittar man helt enkelt på hur pass lydig och uppmärksam hunden är. Alla hundar behöver någon form av vardagslydnad. Det är till exempel viktigt att den kommer på inkallning och så vidare. Inom lydnadstävlingar tar man det dock ett steg längre.
Vad ska hunden kunna?
Lydnadstävlingar kan ha lite olika program och ställa olika krav på hunden. Det finns både nybörjartävlingar och mer avancerade sådana. I de enklare tävlingarna kan det handla om att hunden ska kunna sitta och ligga, att den ska kunna hämta en sak och om att den ska acceptera att bli lämnad ensam. Det kan också förekomma olika störningsmoment som hunden ska klara av att ignorera under tävlingen. Det finns också tävlingar i rallylydnad. Då står skyltar med olika kommandon uppställda längs en bana och hunden ska med dess förare klara alla skyltar. I rallylydnad ska både hunden och föraren utstråla glädje genom hela tävlingen inne på banan och kommandona ska utföras utan krångel. Något som är lite speciellt med lydnadstävlingar är att hunden inte får belönas under tiden man utför de olika uppgifterna, varken med klappar eller godis.
Har du några frågor till oss? Kontakta oss genom kontaktformuläret.